In 3 Stappen een Teek Verwijderen? Tekenbeet bij een Mens?

Ga je wandelen of kamperen deze zomer? Vergeet niet om een tekentang of pincet mee te nemen met dunne uiteinden om zo makkelijk kleine dingen mee op te pakken(zoals teken).

Teken zijn vasthoudend. Wees voorzichtig bij het verwijderen. Ken je het eeuwenoude advies van het weg branden van de teek met een lucifer? Vergeet dat maar. Dat kan ertoe leiden dat de teek meer vloeistof in de huid afgeeft. Dit verhoogt de kans op infectie en waarschijnlijk een paar  vervelende brandwonden.

Hoe verwijder ik veilig een teek in drie stappen:

  1. Raak niet in paniek en pak een tekentang of schone pincet met dunne uiteinden. Pak de teek en trek hem recht omhoog – niet wringen of draaien. Hierdoor kan de teek doormidden scheuren en blijft de andere helft in je huid zitten.
  2. Als de teek verwijderd is, kan je er twee dingen mee doen. Sla de teek op als je een hersluitbaar zakje hebt. Elke dermatoloog die de moeite voor je wilt nemen kan de teek identificeren het voor je. Als je niet wilt reizen met de teek, knijp het dan fijn met je pincet of verpletter het met een ander hard voorwerp.
  3. Wrijf het getroffen gebied in met wat alcohol houdend handzeep of was het grondig met water en zeep.

Als je binnen een paar weken na de tekenbeet symptomen krijgt zoals hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in het lichaam of huiduitslag, raadpleeg dan je arts. Teken kunnen ziekte meedragen, waaronder de ziekte van Lyme en de infectieziekte Rocky Mountain spotted fever (RMSF). Vertel je arts wanneer en waar je gebeten bent. Laat hem de teek zien, als je de teek nog steeds in een hersluitbaar zakje hebt.

Animatie: Hoe Verwijder je een Teek?

Plaats een reactie